Pörssisähkön seuranta

Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteisessä sähköpörssissä eli Nordpoolissa lasketaan tunneittain Suomessa tarjotun pörssisähkön hinta. Hinta määräytyy monesta asiasta, kuten vesivoiman, aurinkokeräimien, ydinvoiman ja voimapolttoaineiden kuten: kivihiilen, öljyn ja maakaasun tuotantojen ja niihin liittyvien päästöoikeuksien sääntelyjen mukaisesti.

Koska pörssisähkön hintavaihtelut vuorokauden aikana ovat suuria, niin pörssisähkön asiakkaat voivat saada merkittäviä säästöjä sääntelemällä sähkön kulutusta pörssisähkön tuntihinnan mukaan. Adairin kautta saa tunneittain vaihtuvan pörssisähkön hinnan, jonka perusteella voidaan asiakaskohtaisesti määrittää, missä hintaluokassa rajoitetaan tietyissä elementeissä sähkön kulutusta. Koska saatavilla on myös tulevien tuntien ennuste, niin voidaan esimerkiksi edellisellä halvemman sähkön tunnilla syöttää ilmastointilaitteita suuremmalla teholla ja kalliilla tunnilla vähentää ilmansyöttöä. Jokaiselle asiakkaalle voidaan määrittää asiakaskohtaiset asetukset.

Pörssisähkön hinta kuvassa 24.8.2022. Pörssisähkön hinta vaihtuu tunneittain.


Esimerkiksi 24.8 päivän kuvan mukaisesti, jos klo 6:30-7:30 syötetään IV-koneita 30% lisäteholla lämmitettävää tai jäähdytettävää ilmaa rakennukseen ja klo 7:30-9:30 vähennetään 30% IV-koneiden tehoja sekä klo 9:30-10:30 syötetään 30% lisäteholla ilmaa ja klo 10:30-12:30 vähennetään 30%. Täten pörssisähkön tuntihintoja seuraamalla saadaan merkittäviä säästöjä sen päivän sähkölaskussa, kuitenkaan sisäilmaston siitä niin merkittävästi huonontumatta. Kun tämä toimii automaattisesti päivittäin, niin kuukausi- ja vuositasolla säästöt ovat merkittäviä.

Vastaavasti asiakkailla, jolla on aurinkokeräimiä, he voivat myydä ylimääräistä sähköä Adairin pörssisähkön tuntiseurannan avulla, kun sähkö on kallista ja keskittää suurimmat sähkönkulutukset runkoverkon kautta niille tunneille kun se on edullista.

Toinen erinomainen energian säästötapa on tekoälyn kautta, josta kerrottiin edellisessä blogissa.

Kehitämme jatkuvasti Adair monimerkkivalvomoa, jotta yhteydet toimivat aina kiinteistöjen ja laitteiden välillä erilaisesta valmistajakohteisesta teknologiasta, laitteista ja valmistajista riippumatta.

Timo Kivinen,
Adairin tuotepäällikkö

Samankaltaiset artikkelit