Tietoturvauhka on pysyvä uhka

Kyberhyökkäysten ja tietoturvauhkien yleistyessä on muistettava, ettei kyseessä ole ohimenevä uhka. Sisäministeriön kansallisen turvallisuuden yksikön johtaja Petri Knapen mukaan Suomen kybertoimintaympäristö on muuttunut pysyvästi. Tämä tarkoittaa, että vanhoja käytäntöjä on muutettava.

Myös Adair-palvelussa noudatamme Traficomin antamia tietoturvan vaatimuksia. Tästä syystä emme hyväksy yhteiskäyttötunnuksia ja tunnukset luovutetaan yrityksen voimassa olevan sähköpostin haltijalle ja niiden oikeellisuutta tarkistetaan ajoittain. Useita kuukausia käyttämättä olevat tunnukset poistuvat automaattisesti käytöstä. Lisäksi palvelu vaatii salasanojen vaihtamista ajoittain. Nämä ovat välttämättömiä toimintoja, jotka ovat myös helppo perustella asiakkaille.

Pilvipalvelussa on se hyvä puoli, että sovellukset ja sen mukana tietoturvapäivitykset päivittyvät automaattisesti palvelun tarjoajan toimesta. Ainoastaan laitteen selain on hyvä päivittää ja seurata yleisiä tietoturvaohjeistuksia.

Yleisiä ohjeita tietoturvan parantamiseksi:

  • Muista ilmoittaa yrityksestä poistuvien tai sovelluksen käytöstä poistuvat käyttäjät tukipalveluun, jottei sovellukseen pääse ylimääräisiä käyttäjiä.
  • Käytössä olevien laitteiden käyttöjärjestelmien ja ohjelmien päivitykset kannattaa tehdä, ellei ne tapahdu automaattisesti, sillä niissä on mukana myös viimeiset tietoturvapäivitykset.
  • Salasanat on syytä olla ainutlaatuiset jokaiseen palveluun ja riittävän pitkät, joissa on erikoismerkkejä sekä numeroita mukana. Tämä vaikeuttaa salasanojen kaappausta.
  • Salasanojen vaihtamisesta kannattaa tehdä käytäntö esimerkiksi muutaman kuukauden välein, ellei sovellus vaadi niiden vaihtamisesta.
  • Tuntemattomien tiedostojen, linkkien, sivustojen ja sähköpostien avaamista ei suositella millään laitteilla.

Lisätietoja ja ohjeita tietoturvan sekä salasanojen hallintaan:

https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/ohjeet-ja-oppaat/nain-suojaudut-tietomurroilta
https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/ohjeet-ja-oppaat/pidempi-parempi-nain-teet-hyvan-salasanan
https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/ohjeet-ja-oppaat/salasanat-haltuun

Adairin tuotepäällikkö Timo Kivinen

Samankaltaiset artikkelit