Kysymyksiä sähköalan logistiikasta

Kiinteistöautomaatiolle jää usein rakennusurakoissa eniten kirittävää myöhästyneiden aikataulujen vuoksi.

Myös meillä on asiaa pohdittu ja on löydetty muun muassa digitalisaation kautta ratkaisuja, kuten automatiikkaa ja työkaluja omien prosessien nopeuttamiseksi, sisäisiä työtapojen ohjeistuksia sekä projektinhallinnan työkalujen kehittämistä. Logistiikan kehittäminen onkin haastavinta.

”Toimiala on tutkinut yhdessä Aalto-yliopiston kanssa sähköasentajien työpäivää rakennustyömaalla kypäräkameran kanssa. Vain noin 25 prosenttia työajasta päästään käyttämään asentamiseen, sillä suurin osa tuhlaantuu ennakkosuunnittelun ja logistiikan puutteisiin: ratkaisuja haetaan porukalla paikan päällä ja asennettavat tavarat liikkuvat vääriin aikoihin vääriin paikkoihin ja ovat toinen toistensa ammattilaisten työskentelyn edessä”.

Sallamaari Muhonen, Sähköteknisen kaupan liitto

Miten kiinteistöautomaation logistiikkaa sähköalan urakoissa voidaan kehittää? Koulutusta lisäämällä? Viestintää tehostamalla? Yleistä dokumentointia parantamalla?

Yrityskauppojen kautta rakennusurakoinnin alalla toimivat suuryritykset ovat hankkineet eri kiinteistöalojen osaamista. Täten alan aliurakointi on vähentymässä. Onko tämä tehostanut logistiikkaa? Ja onko tämä tulevaisuuden suuntaus?

Jollain toimialoilla viestinnän ja logistiikan virheitä ei saa syntyä, kuten esimerkiksi turvallisuusalalla. Varmasti se olisi mahdollista myös sähköalalla? Energian hinnan ja inflaation nostamien hintojen vuoksi, saatetaan pian lähestyä sitä rajaa, kun pitää keksiä uusia keinoja? Siksi myös sähköalan logistiikkaa pitää kehittää paremmaksi?

Adairin tuotepäällikkö Timo Kivinen

Samankaltaiset artikkelit