Helsingin kaupungin Sähkötalossa yhdistyy vanha ja uusi
Alvar Aallon suunnittelema Sähkötalo on tunnettu maamerkki Kampissa
Kampin sähköasema on Sähkötalon vanhin osa joka valmistui vuonna 1938. Sen on suunnitellut kaupunginarkkitehti Gunnar Taucher. Muu osa tontista toimi pysäköintialueena, kunnes Alvar Aallon suunnittelema lisäosa valmistui vuonna 1973. Uuteen rakennus- osaan tehtiin kahdeksan maanpäällistä ja kaksi maanalaista kerrosta ensin Helsingin kaupungin sähkölaitoksen käyttöön. Sähköasema siirrettiin 1990-luvulla Kampin Kallioon, jolloin vanha rakennusosa muutettiin palvelemaan uutta Sähkötaloa toimisto- ja teknisenä tilana. Nykyisin Sähkötalo toimii Helenin pääkonttorina.
Sähkötalossa vanha ja uusi yhdistyy saumattomasti. Sähkötalo tarjoaa monipuoliset tilat ja yhteydet Kampin ostoskeskukseen, metroasemaan, hotelliin, toimistotiloihin ja Roberts Coffeen ylläpitämään Alvar Aallon suunnittelemaan suureen ja valoisaan kahviosaliin, jota myös kutsutaan sen olohuoneeksi.
Kiinteistön omistaa Helsingin kaupunki ja sen tilakokonaisuus kasvaa, kun naapuriin rakennetaan kantakaupungin terveys- ja hyvinvointikeskus.
Sähkötalo on suojelukohde
Alvar Aallon suunnittelema kiinteistö on Sr-1 luokiteltu suojelukohde, jonka suojelutahoina toimivat Helsingin kaupungin museo ja Alvar Aalto säätiö. Yhteistyö on sujunut hyvin, kiinteistön teknisestä johtamisesta vastaava Juhana Söder Granlundilta toteaa. Huollosta vastaava Timo Einiö SOL:sta täsmentää, että esimerkiksi ovikojeiden tai lamppujen tekniikan muuttuessa nykyaikaisiin pitää ulkokuoren pysyä samanlaisena. Kuluvissa materiaaleissa kuten esimerkiksi ovenkahvoissa tai lattiamateriaaleissa hyödynnetään varastossa olevia varaosia tai entisöidään tilalle vastaavia.
Vaativimmissa erikoistöissä käytetään suojelukohteisiin erikoistuneita tekijöitä. Einiön mielestä huoltotöiden selvittämistä helpottaa Granlund Managerin digitaaliseen kaksoseen tuodut suojellut alueet, josta pääsee tarkistamaan onko kyseinen alue suojeltua vai ei ja millä laajuudella.
Sovellukset täydentävät toisiaan
Adairin kiinteistövalvomo tuli käyttöön loppuvuodesta 2021. Granlundin etäasiantuntija seuraa Adairista kuukausitasolla automaation toimintaa ja varsinkin aluksi pidimme kiinteistöhuollon ja Adconsysin kanssa palavereja, joiden tavoitteena oli optimoida kiinteistön energiatehokkuutta. Tämä korostui etenkin energiakriisin aikana. Otimme tavoitteeksi poimia matalalla roikkuvat hedelmät ja saimmekin säästöjä aikaiseksi yhteensä 30t€ edestä, Söder kiittää.
Kun etäyhteydet saatiin Adairin kautta kuntoon, niin saimme parannettua energiatehokkuutta sekä tehtyä energiasäästöjä asiantuntija Teemu Vahala Granlundilta toteaa ja jatkaa, että energiatehokkuus on tärkeä tavoite, muttei käyttäjien olosuhteiden kustannuksella.
Vahala operoi useita kiinteistöjä useiden eri valvomoiden kautta ja hän kehuu Adairia, että sillä pääsee aina nopeasti kirjautumaan, eikä sen käyttö ole tökkivää. Tykkään käyttää Adairia tosi paljon Vahala tiivistää, todella käyttäjäystävällinen!
Vahala tekee kuukausittain raportit Adconsysin Jarmo Väkevälle ja SOL Timo Einiölle. Raporttien pohjalta tehdään tarvittassa toimenpiteitä kiinteistöautomaation toimintaan.
Käyttäjän jättämästä ilmoituksesta Vahala tarkistaa tilanteen ensin Adairista. Jos se vaatii toimenpiteitä siitä laitetaan Granlund Managerin kautta palvelupyyntö SOL:n Einiölle, josta hän käy tarkistamassa tilanteen. Tarvittaessa kutsu lähtee myös Adconsysille, jos kiinteistöautomaatiossa on jotain korjattavaa.
Talotekniikan toiminnan seurannassa on isossa roolissa kiinteistöautomaation Adair valvomo, jonka kautta eri talotekniikan toimintojen seuranta on mahdollista. Adair mahdollistaa myös mittausdatan siirron Granlundin Talotekniikan Analytiikkaan, jonka kautta taloteknisten järjestelmien toimintaa analysoidaan 24/7 automaattisesti.
Vahala korostaa, että etäasiantuntijan apuna on myös huoltokirjassa digitaalinen kaksonen, joka mahdollistaa kiinteistön tilojen erilaisten ominaisuuksien tarkastelun 3D-muodossa ja sieltä IV-koneiden vaikutusalueet ja vuokralaisalueet sekä sen avulla palvelupyyntö kohdistetaan suoraan oikeaan tilaan.
Sisäilmajohtamisen työkaluna toimii Freesi, jonka avulla seurataan sisäolosuhteita, käyttäjätyytyväisyyttä sekä viestitään käyttäjille läpinäkyvästi olosuhteista. Sisäilman laadun ja käyttäjätyytyväisyyden seuraaminen on erittäin tärkeää, kun pyritään optimoimaan rakennus mahdollisimman energiatehokkaaksi.
Granlund Manager -huoltokirjan käyttö varmistaa esim. etäasiantuntijan ja kiinteistöhuollon välisen kommunikoinnin tarvittavien toimenpiteiden osalta palvelupyyntöjen avulla ja tuo näkyvyyden eri osapuolien välille, sekä sen avulla pystyy myös tarvittaessa viestimään käyttäjille.
Kiinteistö vaatii jatkuvaa huolenpitoa
Kiinteistöautomaation huolto ja urakointi suunnitellaan yhteistyössä Adconsysin, Granlundin ja SOL edustajien kanssa. Soder jatkaa, että vuosittain suunnitellaan mitkä elementit pitää uusia ja mitkä siirtyvät seuraavaan vuoteen. Lisäksi käymme säännöllisesti läpi Adconsysin kanssa automaation tilannetta ja pyrimme laittamaan sitä kuntoon, huomioiden kuitenkin Koy:n pitkän tähtäimen suunnitelmat. Einiö korostaa, että yhteistyö Adconsysin ja Granlundin välillä toimii hyvin.
Freesin käyttöönotossa piti lisätä huoneisiin langattomia antureita. Aluksi mietittiin, että ne lisättäisiin Freesin toimesta. Mutta koska Adairin kautta voidaan jakaa kaikki datapisteet kolmannen osapuolen sovelluksille, niin ne päätettiin toteuttaa Adconsysin kautta, jolloin anturit saatiin molempien sovellusten käyttöön. Antureiden lisäyksen jälkeen selvisi, ettei kaikki vanhat anturit olleet kunnossa. Aina antureihinkaan ei voi luottaa, varsinkin jos ne ovat tulleet oman elinkaarensa päähän Vahala tuumaa.
Helsingin kaupungin Koy yhtiön omistama Sähkötalo on monipuolinen kokonaisuus, joka tuo haasteita sen tekniselle ylläpidolle. Omistaja on antanut positiivista palautetta ja ollut tyytyväinen Söder iloitsee.
Ilman hyviä yhteistyökumppaneita, asiansa osaavaa henkilökuntaa ja älykkäitä sovelluksia ei kiinteistön manageeraus onnistuisi Söder päättää.
Kiinnostuitko Adairin palveluista?
Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella, keskustelemme mielellämme kanssasi.