Eri lämmitysmuodot

Kaukolämmön siirrin

Lämmittäminen on keskeinen osa pohjoismaista kiinteistötekniikkaa. Lisäksi lämmittäminen vie huomattavan määrän energiaa, joten lämmitysjärjestelmä kannattaa tuntea, jolloin järjestelmästä voi saada energiasäästöjä ja rahallista hyötyä.

Varmasti yleisin lämmitysmuoto on kaukolämpö. Siinä kaukolämpölaitoksesta tuleva vesi ohjataan asiakkaan kiinteistössä sijaitsevaan lämmönjakokeskukseen, jossa kaukolämpövesi lämmittää lämmönsiirtimien välityksellä kiinteistön lämmitysverkoston vettä ja/tai käyttövettä.
Tekniikaltaan kaukolämpö on varsin yksinkertainen ja liikkuvia osia on vähän. Siirtimen läpi kulkevan kaukolämpöveden virtaamaa säädellään venttiilillä ja näin saadaan sopiva määrä energiaa siirtymään lämmitysverkostoon vallitsevaan ulkolämpötilaan nähden.

Erilaiset lämpöpumppu tekniikat ovat lisääntyneet paljon kiinteistöissä.
Ehkä tunnetuimpia lämpöpumppuratkaisuja ovat maalämpö ja vesi-ilmalämpö, mutta myös muita ratkaisuja on olemassa, kuten poistoilman talteenottoon perustuvat lämpöpumppu ratkaisut.
Lämpöpumppu ratkaisuissa yhteistä on prosessin sydän eli kylmäkoneikko, joka muuntaa lämmön kiinteistölle sopivaan muotoon. Voidaankin ajatella, että rakennus tuottaa itse oman lämpönsä.

Lämpöpumppujen hyötysuhde on karkeasti 1/3 eli 1kW sähköä saadaan tuotettua 3kW lämpöä.
Vaikka lämpöpumput vievät enemmän sähköä kuin kaukolämpö ja öljylämpö, niin säästöä syntyy juuri korkean hyötysuhteen ansiosta.

Oikein asennettuna, käytettynä ja huollettuna lämpöpumput ovat ekologinen ja käyttökustannuksiltaan edullinen lämmitysmuoto.

Oli lämmitysjärjestelmä mikä tahansa niin oikealla seurannalla voidaan varmistua, että laitteisto toimii moitteetta. Lisäksi vuosihuollolla/-tarkastuksella voi varmistua, että ongelmia ei ole tiedossa tulevana lämmityskautena.

Reino Tuhkanen, Adairin järjestelmäasiantuntija

ps. Adairin YouTube kanavan webinaarissa lisää lämmitysjärjestelmistä linkki

Samankaltaiset artikkelit